Sunday 14 November 2010

Bevægelse

Min kollega gav mig en opgave, hun har skrevet om eksistenspsykologi og sufisme Selvet og dets Bevægelse hos Rollo May og i Sufismen.


Berigende læsning.

***

Gennemgangen af sufismens forståelse af Selvet viste hvorledes hvert af de syv niveauer, eller stadier, nødvendigvis må integreres i den stadig selvreflekterende al-nafs. På samme måde beskriver Bjarne Sode Funch, i sit interview om eksistenspsykologi, menneskets træden ud i det uvisse som noget der skal være i overensstemmelse med dets tidligere erfaringer. Denne fokus på integration og overensstemmelse leder i sidste ende mod det selvbevidste individ, et individ som er frit for ureflekterede tilbøjeligheder og kontrollerende lyster og som bevidst vælger det værdigrundlag han vil leve efter.

Projektets fokus har imidlertid gennemgående været Selvets udvikling, eller bevægelse. Ud fra en kritisk diskussion af det postmoderne og den meningsløshed det medfører, har jeg anvendt Rollo May til at pointere at udvikling nødvendigvis må ske i forhold til et bevidst valg af et værdigrundlag.

Dette kan relateres til spiralens konstante bevægelse; hvorvidt spiralen bevæger sig indad eller udad er ikke afgørende, det afgørende er at al bevægelse sker i forhold til kernen, i forhold til den opnåede bevidsthed om) Selvets inderste.

(c) Fahreta Ajanovic

***

No comments:

Post a Comment